گیربکس CVT چیست؟ | 5 مزیت و معایب آن

گیربکس CVT ، احتمالا شما هم وقتی میخواستید اولین خودرو اتوماتیک خود را انتخاب کنید نوع و اسم گیربکس آن را در کاتالوگ خودرو دیده اید یا از زبان فروشنده شنیده اید، اما تفاوت هرکدام از این گیربکس ها با یکدیگر چیست و هریک چه مزایا و معایبی دارد، ما تمامی مدل های گیربکس را در وبلاگ گیربکس عارف بررسی کرده ایم و در این این مقاله قصد داریم گیربکس CVT را ابتدا توضیح دهیم و سپس مزایا و معایب آن را بررسی کنیم، با ما همراه باشید.
گیربکس CVT چیست؟
CVT مخفف continuously variable transmission میباشد که معنی فارسی آن جعبه دنده متغییر پیوسته میباشد اما مفهوم آن چیست؟
گیربکس CVT یکی از انواع گیربکس اتوماتیک است که اولین بار در سال 1886 میلادی استفاده شد، شاید برایتان جالب باشد که در این نوع تکنولوژی گیربکس دیگر خبری از چرخنده دنده های خورشیدی نیست و از نوعی تکنولوژی جدید برای انتقال قدرت استفاده میشود. این نوع گیربکس را به خاطر ساختارش و اجزای آن که در بخش بعدی توضیح میدهیم گیربکس تک دنده یا دنده مجازی هم نامگذاری میکنند. دلیل نامگذاری آن، نبودِ چرخنده های خورشیدی و سیاره ای و نبود ضرایب مشخص دنده است.
اجزای تشکیل دهنده گیربکس CVT چیست؟
این گیربکس به صورت کلی از دو پولی تسکیل شده است پولی ورودی که موتور متصل شده و پولی خروجی که دیفرانسیل متصل میشود و این دو پولی به وسیله یک تسمه از جنس فلز یا پلیمر به یکدیگر متصل میشوند.
هر پولی از دو مخروط که به وسیله تسمه به یکدیگر متصل میشوند تسکیل شده است.
گیربکس CVT چگونه کار میکند؟
همانطور که گفتیم گیربکس CVT برخلاف مدل های سنتی که از اجزای زیاد و چرخ دنده ها تشکیل نشده است و ضرایب دنده ثابت تشکیل نشده است. به طور مثال در گیربکس سنتی 6 سرعته یا 6 دنده ای ما 6 صریب دنده یا 6 پله فیزیکی داریم که قابل مشاهده است اما در گیربکس CVT همچنین چیزی نیست. حرکت نسبی مخروط های پولی بر راستای محورشان سبب تغییر نسبت دنده و انتقال نیرو میشود
اگر بخواهیم به زبان ساده عملکرد گیربکس CVT یا تک دنده را توضیح دهیم میتوان گفت مثل دنده دوچرخه کار میکند، در دوچرخه دنده ای وقتی زنجیر روی دنده بزرگتر میافتد دور پایین می آید و زور کمتری میخواهد و برعکس، اگر زنجیر روی دنده کوچک تر بی افتد زور بیشتری میخواهد اما دور آن بالا میرود. این نوع گیربکس هم دقیقا همینطور کاری میکند و بجای زنجیر یک تسمه معمولا فلزی این دو پولی را میچرخاند.
تعویض دنده این گیربکس به این صورت است که با بالارفتن سرعت قرقره کوچک تر بزرگ میشود و قرقره بزرگ کوچک میشود و بدون تعویض دنده همینطور دور ماشین بالاتر میرود.
دلیل استفاده از CVT
اینکه خودروسازان این روز ها بیشتر از CVT استفاده میکنند میتواند دلایل مختلفی داشته باشد ولی اگر فقط بخواهیم به یک عامل و مهم ترین آن اشاره کنیم، این این است که این نوع گیربکس از تمام قدرت موتور های کوچک و ضعیف میتواند نهایت استفاده را بکند و تجربه رانندگی نرمی را به رانندگان غیر مسابقه ای و غیر حرفه ای که بیشترین قسمت بازار را تشکیل میدهد بدهد.
مزایای گیربکس CVT
اگر کمی به این نوع گیربکس بدبین هستید بهتر است مزایای آن را که در اینجا برای شما آماده کرده ایم ببینید و بتوانید بسته به نیاز های خود انتخاب بهتری داشته باشید:
1 – مصرف بهینه سوخت : در دنیای امروز مصرف بهینه انرژی مزیت غیرقابل انکاری است، استفاده از ضریب دنده های مجازی و نامحدود این اجازه را میدهد تا دور موتور در بهینه ترین حالت خود قرار گیرد و در نتیحه مصرف سوخت به طور قابل توجهی بهینه شود و کاهش یابد.
2 – نرم ترین حالت ممکن تعویض دنده : همانطور که اجزای تشکیل دهنده و تکنولوژی گیربکس CVT را مورد بررسی قرار دادیم هیچگونه چرخ دنده فیزیکی وجود ندارد از این رو این شما در این گیربکس تقه ای را حس نمیکنید و میتوان گفت دنده ای وجود ندارد پس تعویض آن هم وجود ندارد و شما تجربه رانندگی بسیار نرمی را خواهید داشت. در گاز دادن های زیاد و اتوبان ها این نرمی را به خوبی تجربه میکنید البته توجه به رانندگی ایمن و سرعت مجاز را هیچگاه فراموش نکنید
3 – رانندگی مناسب در سربالایی : به طور کلی گیربکس CVT به خوبی نیرو را به دیفرانسیل و چرخ ها منتقل میکند و همچنین با توجه به نوع تکنولوژی آن اگر سایر اجزای خودرو هم خوب باشد شما در سربالایی نسبت به سایر گیربکس های اتوماتیک کمتر به مشکل خواهید خورد و با سرعت بهتر و سختی کمتری سربالایی را عبور میکند.
4 – وزن کمتر : نداشتن ساختمان و اجزای پیچیده و حذف چرخ دنده ها باعث شده وزن این نوع گیربکس به شدت کاهش یابد و در نتیجه وزن خودرو بسیار بسیار کاهش یابد که این موضوع نتایج بسیار مفیدی برای هر خودرویی دارد.
5 – اقتصادی بودن : هزینه ساخت این نوع گیربکس به دلیل ساختمان آن نسبتا پایین است و صرفه اقتصادی برای خودرو سازان دارد
معایب گیربکس CVT
هرچیزی در کنار مزیت هایی که دارد قطعا معایبی هم دارد که با بررسی این دو انتخاب ما هوشمندانه تر میشود، معایب این نوع گیربکس CVT عبارتست از:
1- صدای زیاد : گیربکس CVT به دلیل ساختارش صدای متفاوت و بلندی نسبت به سایر گیربکس ها دارد و به خصوص در دور موتور بالا این صدا برای کسانی که به صدای گیربکس های سنتی عادت دارند بلند و ناخوشایند است. استفاده از موتور قدرتمند توسط خودروسازان میتواند این ضعف را پوشش دهد.
2- هزینه زیاد تعمیرات : در صورت عدم رعایت سرویس های دوره ای و همچنین نگهداری غلط هزینه تعمیرات آن بسیار بالا میباشد.
3- نامناسب برای رانندگان حرفه ای : همانطور که گفتیم به این نوع گیربکس تک دنده میگویند و همانقدر که نرم است برای رانندگانی که عاشق گاز دادن و معکوس کشیدن هستند این گیربکس انتخاب مناسبی نیست زیرا دنده فیزیکی در آن وجود ندارد
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد هرگونه سوال در قسمت نظرات توسط کارشناسان متخصص گیربکس عارف در سریع ترین زمان ممکن پاسخ داده میشود، با سپاس از همراهی شما